Minden határellenőrzés megszűnik az osztrák-magyar határon

Az osztrák külügyminiszter röviddel ezelőtti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy holnaptól, azaz június 4-én csütörtöktől minden határellenőrzést megszüntetnek 7 szomszédos ország irányába, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be, az egyetlen kivétel Olaszország, mert ott még mindig magasak a napi fertőzéses esetszámok - számolt be a Reuters.

A bejelentés szerint a más országokból érkezőknél már nem kell testhőmérsékletet ellenőrizni és nem is kényszerülnek kéthetes karanténba sem. Így tehát a koronavírus-járvány előtti helyzethez tér vissza Ausztria a német, liechtensteini, a svájci, szlovák, szlovén, cseh és magyar határszakaszon. Közben a cseh és szlovák határon is feloldják az ellenőrzéseket, illetve itthonról a horvátországi nyaralás is könnyebbé válik, igaz jelenleg visszafelé még kéthetes karantén vár a magyarokra.

EREDETILEG EGYÉBKÉNT AZ OSZTRÁKOK AZT TERVEZTÉK, HOGY CSAK JÚNIUS 15-TŐL NYITJÁK MEG HATÁRUKAT A NÉMETEK, SVÁJCIAK ÉS LIECHTENSTEINIEK FELÉ, DE MOST EZT ELŐREHOZTÁK ÉS RÁADÁSUL KI IS BŐVÍTETTÉK MÉG TOVÁBBI NÉGY ORSZÁGGAL, MERT ANNYIRA GYORSAN JAVUL MEGÍTÉLÉSÜK SZERINT A KORONAVÍRUS-HELYZET.

Az osztrák-magyar, illetve többi osztrák reláció irányába a határellenőrzések megszüntetése logikus lépés azután, hogy az elmúlt hetekben tartósan alacsony volt a napi új koronavírusos esetek száma Ausztria szomszédos országaiban. Mivel azonban Olaszországból, főleg az északi régiók fertőzöttsége miatt még mindig napi 200-500 közötti új fertőzésről érkeznek a hírek, feléjük a fennmaradó határellenőrzés érthető.

Forrás: portfolio.hu