A svájci kórházak összeroppanhatnak, ha a koronavírus terjedése nem lassul

A svájci kórházak összeroppannak, ha a koronavírus gyors terjedése kitart - figyelmeztetett kedden Daniel Koch, a svájci szövetségi egészségügyi ügynökség járványügyi vezetője.

Daniel Koch egy rádióbeszélgetésben arra hívta fel a figyelmet, a lakosság vegye komolyan a kormányzati intézkedéseket, melyek a járvány megfékezését, lassítását szolgálják.

A vírus közöttünk van, most rajtunk a sor, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább. Túl sok a fertőzött, és ha ez tovább folytatódik, a kórházak összeomlanak.

A svájciak 8000 katonát is mozgósítottak hétfőn a járvány miatt bevezetett szabályok betartása érdekében, betiltottak minden privát rendezvényt miután kivételes vészhelyzetet hirdettek. Az országban 2330 fertőzöttet tartanak nyilván, 19 haláleset történt és négyen gyógyultak meg.

Svájc kormányát sokan kritizálják amiatt, hogy nem végeznek el elegendő koronavírusos tesztet, pedig az országban naponta 2000 tesztet hajtanak végre. Ezzel kapcsolatban Koch kifejtette:

Több tesztet fogunk elvégezni, amint tudunk, de a vírus nem vár arra, hogy teszteljék. A kórházak nagy ugrást látnak a hozzájuk forduló beteg emberek számában, és ez egy fontos vészjelzés nekünk.

(Reuters)

A címlapkép forrása: Getty Images/Picture Alliance.
Forrás: portfólio.hu